3 thoughts on “Dags att agera

 1. Säger du det så! Det blev ju typ en hemförlossning för min del ändå. Huvudet och vattnet kom fram när jag skulle bajsa på toan. Två eller tre stående krystvärkar. In i ambulansen två krystvärkar på rygg och två ståendes på alla fyra så var ungen framme. Gick snabbt för att vara förstföderska. Pratade med förlossning 30 min innan födseln och de hävdade att jag inte behövde ringa ambulansen bara för att det kommit lite blod…

  Sicken tur att vi ringde 112 och inte förlossningen först, för då hade det kunnat blivit en helt oassisterad första förlossning. Det hade jag inte läst på tillräckligt om.

 2. Hejsan! Trevlig blogg!

  Såg att du skrivit (under fliken ”Att vara barnmorska”) att det fanns tankar på att starta direktutbildning. Hur ser det ut med det nuförtiden? Än är det några är kvar innan det blir aktuellt för mig (gymnasieelev) men är lite nyfiken…

  • Hej Greta!
   Trevligt att du är intresserad av barnmorkseyrket. Svenska Barnmorskeförbundet har ställt frågan till Universitetskanslerämbetet om detta, men fått svar att kravet på att starta direktutbild ing måste komma från lärosätena. I dagsläget vet jag att Karolinska Institutet, Högskolan i SKövde, Göteborgs Universitet och Lunds universitet är intresserade av att starta, men jag vet inte hur långt de har kommit i processen. Den ”gamla” typen av utbildning, dvs sjuksköterksa med påbyggnadsutbildning till barnmorska kommer att finnas kvar som komplement även om direktutbildning blir normen. Men det tar tid att förändra ett utbildningssystem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *