Om den här bloggen

Att vänta och föda barn är  livsavgörande händelser för de flesta. Det finns mycket forskning som berör föräldrars upplevelser av graviditet och barnafödande och den första tidens föräldraskap. Jag heter Ingegerd Hildingsson och är barnmorska sedan 1985. Numera är mitt huvudfokus forskning, men den kliniska vardagen ligger mig nära. Min erfarenhet som barnmorska och min erfarenhet som forskare har hos mig väckt ett behov av att förmedla, förklara och försöka förstå barnafödandet ur olika perspektiv. Mitt syfte med bloggen är att vara en källa till information om olika aspekter av baranfödandet samt att förmedla den kunskap som finns framtagen genom forskning. Jag vänder mig till blivande och nyblivna föräldrar, kollegor och folk i allmänhet.

Min forskning spänner över stor del av graviditet, förlossning och tiden efter barnets födelse och inkluderar både kvinnors och mäns upplevelser. Jag har ett särskilt intresse av ovanliga önskemål som hemförlossning och kejsarsnitt utan medicinsk indikation. Jag leder ett regionalt projekt, ”Föda barn i Västernorrland” där många aspekter av barnafödande och föräldrablivande studeras.

3 thoughts on “Om den här bloggen

  1. Hej! Tack för väldigt givande läsning, så här på kvällen för beräknat förlossningsdatum. Dina reflektioner är väldigt intressanta för mig då såväl hemförlossning som planerat kejsarsnitt periodvis under graviditeten kännts som tilltalande alternativ till en stressig förlossningsavdelning (yes, jag är faktiskt både halvflummig OCH karriärskvinna ;-)). Känner mig stärkt i tankarna kring en så naturlig förlossning som möjligt, utan tillsatser och håller tummarna för att vi får träffa en barnmorska med samma klokhet och ödmjukhet som du.

  2. Hejsan, jag funderar eller har väll nästan bestämt mig för att jag vill att mitt barn ska födas med lotusfödsel. Jag känner att det är det mest naturliga och om man saltar och kryddar den med blommor eller örter borde det väll gå bra.

    Min sambo som nyligt börjat intressera sig för födelsen och allt som hör därtill tycker att det verkar vettigt att vänta någon timme men att han känner sig osäker för han hade hört att det är en ökat risk för infektioner vid lotusfödsel, det är tyvärr ingenting som jag har läst eller hört om, och därför kan jag inte riktigt bemöta den rädslan som han känner, att det skulle vara något dåligt för barnet.

    Jag undrar vad du säger om infektionsrisk i samband med lotusfödsel, och jag undrar om du fortfarande jobbar som hembarnmorska i sundsvallsområdet? Vad tänker du om att avstå från livmodersammandragande och från att avstå från K-vitamindosen på sjukhuset om det nu blir en sjukhusförlossning.

    Vad tycker du om att som först föderska fundera på hemförlossning? Bör man veta eller rättare sagt borde man ha fött barn tidigare enligt dig för att föda barn hemma, för att veta vad man har att vänta sig.

    Vårt barn är beräknat om sex veckor, och jag skulle väldigt gärna vija komma i kontakt med dig innan förlossningen. Om det på sjukhuset skulle bli akut kejsarsnitt vill jag gärna ha ett naturligt kejsarsnitt, har läst och sett lite om det på youtube, bör jag då informera sjukhuset om det innan, så de vet vad jag vill ha, eller gör de som de alltid gjort och är kanske inte intresserade av andra sätt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *